joi, martie 20Carnews.ro – La volanul celor mai noi știri auto!
Shadow

Cum sa verifici corect lichidele din masina si cand sa le schimbi?

Exista mai multe tipuri de lichide in vehicul care trebuie verificate periodic. Fiecare dintre acestea are un rol esential in functionarea corecta a masinii, iar lipsa sau contaminarea lor poate duce la probleme mecanice. Iata cele mai importante lichide pe care trebuie sa le monitorizezi:

Uleiul de motor

Uleiul de motor este poate cel mai important lichid din masina, deoarece asigura lubrifierea motorului si protejeaza piesele acestuia de uzura si supraincalzire. Verificarea nivelului de ulei trebuie facuta periodic, mai ales inainte de drumuri lungi.

Pentru a verifica uleiul, opreste motorul si lasa-l sa se raceasca pentru cateva minute. Scoate joja de ulei, sterge-o cu o carpa curata si reintrodu-o in tubul sau. Scoate din nou joja si verifica nivelul uleiului. Uleiul ar trebui sa fie la nivelul marcat pe joja.

Daca este sub nivelul minim, adauga ulei de tipul si marca recomandata de producatorul masinii.

Cand sa-l schimbi?

Uleiul de motor se schimba de obicei la fiecare 10.000-15.000 de kilometri, dar intervalul poate varia in functie de tipul de ulei (sintetic sau conventional) si recomandarile producatorului. Daca uleiul devine foarte inchis la culoare sau are un miros de ars, este un semn ca trebuie schimbat.

Lichidul de racire (antigel)

Lichidul de racire ajuta la mentinerea temperaturii motorului in limitele normale, prevenind supraincalzirea acestuia. Verificarea nivelului lichidului de racire se face in timpul in care motorul este oprit si rece, pentru a evita riscul de arsuri.

Lichidul de racire se afla intr-un rezervor transparent care are marcaje pentru nivelul minim si maxim. Verifica periodic acest nivel si adauga lichid de racire, daca este necesar.

Cand sa-l schimbi?

Lichidul de racire trebuie schimbat de obicei la fiecare 2-3 ani sau la intervalele indicate de producator. Daca lichidul devine murdar sau daca apar depuneri in rezervor, este timpul sa-l schimbi.

Lichidul de frana

Lichidul de frana este esential pentru sistemul de franare, deoarece transmite forta de la pedala de frana la frane. Verificarea acestuia este simpla: deschide capota masinii si verifica nivelul lichidului in rezervorul transparent, situat langa unitatea de frana. Nivelul trebuie sa fie intre marcajele minime si maxime.

Cand sa-l schimbi?

Lichidul de frana trebuie schimbat la fiecare 2 ani sau conform recomandarilor producatorului. Daca observi o scadere a performantei franelor sau daca pedala de frana devine mai moale, poate fi necesar sa verifici lichidul si sa-l schimbi.

Lichidul pentru spalatorul parbrizului

Lichidul pentru spalatorul parbrizului ajuta la curatarea parbrizului si imbunatateste vizibilitatea in timpul condusului. Verifica periodic rezervorul de lichid de parbriz, mai ales in sezonul rece, cand acest lichid poate ingheta.

Cand sa-l schimbi?

Lichidul de parbriz se schimba atunci cand nivelul scade sub limita recomandata. Asigura-te ca adaugi un lichid adecvat conditiilor de vreme (de exemplu, lichid de parbriz cu antigel in iarna).

Lichidul de transmisie

Lichidul de transmisie asigura lubrifierea componentelor sistemului de transmisie, care include ambreiajul si diferentialul. Verificarea acestui lichid este mai putin frecventa si poate varia in functie de tipul de transmisie (manuala sau automata). De obicei, acest lichid este verificat in service, dar unele masini permit verificarea si adaugarea lichidului de transmisie acasa.

Cand sa-l schimbi?

Lichidul de transmisie se schimba de obicei la intervale de 60.000-100.000 de kilometri, dar trebuie urmate recomandarile producatorului. Daca observi dificultati la schimbarea vitezelor sau zgomote neobisnuite, este posibil sa fie nevoie sa schimbi lichidul de transmisie.

Cum sa intretii corect lichidele din masina?

  1. Verifica lichidele periodic – Verificarea regulata a lichidelor este esentiala pentru buna functionare a masinii. Asigura-te ca toate lichidele sunt la nivelul corect si completeaza-le atunci cand este necesar.
  2. Foloseste lichide recomandate de producator – Fiecare vehicul are specificatii precise referitoare la tipul si marca lichidelor care trebuie utilizate. Foloseste doar lichide de calitate, conform recomandarilor producatorului, pentru a evita uzura prematura a componentelor.
  3. Schimba lichidele la intervalele recomandate – Respectarea intervalelor de schimbare a lichidelor este esentiala pentru mentinerea performantei si sigurantei vehiculului tau. Ignorarea acestora poate duce la defectiuni costisitoare.

Verificarea si schimbarea regulata a lichidelor din masina este esentiala pentru functionarea corecta a autovehiculului si pentru prelungirea duratei de viata a acestuia.

Ofera-i vehiculului tau ingrijirea necesara si va raspunde cu performanta optima pe termen lung. Nu uita sa urmezi recomandarile producatorului si sa verifici lichidele periodic, pentru a te asigura ca totul functioneaza la capacitate maxima.